prvni

Kopec s majestátní štraberskou Trúbou jsem míjel každý den cestou do kopřivnického ateliéru. Když se tedy řešení jejího předprostoru ocitlo mezi tématy vypsanými v rámci soutěže o Cenu Petra Parléře, nemohli jsme se jí nezúčastnit. V porovnání s ostatními vypsanými tématy se jednalo o komorní zadání, nicméně i tak jsme v konkurenci návrhů velkých veřejných prostranství získali třetí místo.

 

Podobně jako u mého prvního “Parléře” jsme i tady nejprve dlouho studovali všechny dostupné podklady, poté vyčistili prostor od všeho nepodstatného a následně doplnili nové prvky. Inspirováni historií jsme uvolnili patu samotné věže, aby ji bylo možno obejít a pohledem vzhůru skrz prosklenou střechou vnímat její mohutnost. Odstraněním všech přístavků jsme zároveň uvolnili historickou hrázděnou Jaroňkovu útulnu a celek jsme doplnili hranolem s toaletami, který je – podobně jako historický prevét – vykonzolován před líc hradeb.

Spoluautorem soutěžního návrhu z roku 2009 je Kamil Mrva. Návrh bohužel zůstal a pravděpodobně už i zůstane jen na papíře. Více informací najdete na webu studia Kamil Mrva Architects a na stránkách Společnosti Petra Parléře.

martinrosa@martinrosa.cz, +420 737 196 075